Do Bratislavy priletí letka 14 strojov, skopírujú posledný let Štefánika

Piloti Slovenskej federácie ultraľahkého lietania si na svojich strojoch pripomenú po sto rokoch osobnosť slovenskej histórie a  skopírujú let Štefánikovho Caproni 450. Ich trasa povedie aj ponad Bratislavu, kde pristanú a zrealizujú aj nízky prelet ponad dráhu letiska.

100 rokov od smrti Milana Rastislava Štefánika

Prílet 14 lietadiel (Viper SD-4, SportCruiser PS 28, Cessna 172, Cirrus SR 22, Bristell a Tecnam) na letisko BTS a nízky prelet nad dráhou sa očakáva v sobotu 4. mája okolo 9:45. Nasledovať bude  pietna spomienka a kladenie venca k soche M. R. Štefánika v odletovej hale letiska.

Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini ostali dosiaľ nevyjasnené.

 

Z Bratislavy sa následne zostava lietadiel Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska presunie na Festival letectva v Piešťanoch (viac tu) a ponad Bradlo, miesto posledného odpočinku Štefánika, otvorí celonárodné spomienkové zhromaždenie na tomto mieste.

Po zosadnutí na piešťanské letisko vypneme motory a  prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella požiada návštevníkov o symbolickú minútu ticha. Spomienkový let zrealizujeme približne v čase, keď sa pred sto rokmi stala tragédia a Štefánik havaroval,“ vysvetlil pre sme.sk Marián Sluk, prezident SFUL.

Replika lietadla Caproni v odletovom termináli letiska M. R. Štefánika

Súčasťou spomienkového preletu bude v Piešťanoch výsadok parašutistov s vlajkami účastníkov festivalu a s podobizňou M. R. Štefánika. Unikátny prelet uzavrie Letecký útvar Ministerstva vnútra SR s lietadlami Airbus A319 a Fokker 100.

Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini ostali dosiaľ nevyjasnené. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v Mohyle na Bradle, ktorú navrhol architekt Dušan Jurkovič. Mohylu slávnostne odhalili 23. septembra 1928.

Letisko M. R. Štefánika, Bratislava

Večerník Bratislava

Pridaj komentár