Tkáč a Nesrovnal o zrušení cyklotrasy na nábreží

V stredu sa bude konať protestná jazda, ktorou chcú cyklisti upozorniť, že sú po premaľovaní čiar na nábreží pri River Parku vytlačení na cestu medzi autá a MHD. Upozorňujú, že v piatok 9. marca boli na dunajskej promenáde medzi Mostom SNP a River Parkom odstránené čiary, ktoré označovali cyklotrasu.

Dopravné značenie bude na promenáde umiestnené dočasne na jeden rok, odkazuje primátor Ivo Nesrovnal.

“Komisia pre dopravné značenie vo februári rozhodla o zmene na dunajskej promenáde: úsek cyklotrasy sa mení na zmiešanú zónu, ktorú cyklisti zdieľajú s chodcami a nesú zodpovednosť za prípadné kolízie,” napísal prostredníctvom sociálnej siete.

“Časť bratislavskej cykloverejnosti na to reagovala s nevôľou. Treba si však úprimne povedať, že nie cyklisti sú tí, kto sa dnes na nábreží môže cítiť ako ohrozený druh. Najzraniteľnejšie sú mamičky s kočíkmi, voľne pobehujúce malé deti, naši seniori či venčiaci psíčkari. Trvám na tom, že aj títo ľudia si zaslúžia priestor na brehu Dunaja, kde sa môžu voľne pohybovať bez toho, aby museli striehnuť, z ktorej strany im hrozí nebezpečenstvo.”

Cyklotrasa na nábreží je dočasne zrušená.

Netrvalo dlho a k háklivej téme sa vyjadril aj Patrik Tkáč. Z jeho vyjadrení vyplýva, že za odstránenie čiar môže predovšetkým arogancia hŕstky cyklistov, ktorí ani napriek upozorneniam nedokázali akceptovať, že v lokalite je nevyhnutná symbióza cyklistov s chodcami – a to najmä v záujme bezpečnosti a zdravia malých detí.

Tkáč: Problém sú netolerantní debili

Patrik Tkáč

“Som skoro fanatický cyklista. A otec dvoch detí. Volím bezpečnosť pre deti. Dočasne radšej spomalím na 5 km/h kým sa rozumnejšie vyrieši trasa. Problém tu bol denne. Nie preto, že by to nemohlo fungovať, lebo kto nie je debil tak spomalil napriek čiaram,” uviedol Patrik Tkáč na svojom Facebookovom profile a ešte ostrejšie dodal:

Problém je kvôli netolerantným debilom, ktorí čiaru na zemi považovali za preukaz moci. Moci, ktorú chceli za každú cenu demonštrovať neprimeranou jazdou. Robili to arogantným a vyzývavým spôsobom, ktorý zásadne obmedzoval pocit bezpečia mlčiacej väčšiny. Toto nie je o cyklistoch a necyklistoch. Ale ako hovorí môj priateľ z konkurenčnej spoločnosti , je to o delení spoločnosti na koko*ov a nekoko*ov. Cyklokoalícii v mnohom fandím, zastupuje aj mňa. Len nevidím dosť empatie k deťom , ktoré žiadnu ochrannú koalíciu nemajú a chcú sa prejsť popri Dunaji.”

Nuž, ako vidno, každá minca – ale aj každý problém, má dve strany a tiež sa naň dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu. V tomto prípade bude určite dosť veľká časť “nebicykľujúcej” verejnosti súhlasiť s finančníkom.

Status Patrika Tkáča

več, foto: Patrik Tkáč FB, JT

Pridaj komentár